Výhody mandlového oleje

Mandle jsou zdrojem výživných látek. Jedná se převážně o zdravé tuky, vlákninu, fytochemikálie, vitamíny a minerály.

Původně se mandle pěstovaly na Středním východě ale dnes je největším producentem mandlí na světě Kalifornie. Produkce mandlí se zde za posledních 20 let zdvojnásobila, převážně kvůli větší popularitě zdravého životního stylu. 

 

Jeho hlavní výhody

Téměř polovinu hmotnosti sušené mandle tvoří olej. Ten je plný vitamínu E a je skvělým zdrojem hořčíku, fosforu a mědi. Je také bohatý ne antioxidanty a je protizánětlivý a posiluje imunitu.

Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, díky kterým vám může pomoci udržovat zdravou hladinu cholesterolu a zlepšovat paměť.

mandle

Použití mandlového oleje v kuchyni

Při používání oleje v kuchyni, je dobré pamatovat na to, abyste nerafinované nebo panenské oleje udržovali mimo tepelnou úpravu. Je důležité zabránit jeho přepalování a tím následné zničení nutričních hodnot. U rafinovaného oleje je pak možné jeho použití k pečení nebo restování. 

Celkově se mandlový olej nejlépe hodí na salátové zálivky, pečení při nízkých teplotách nebo jako dochucení výsledného pokrmu přímo na talíři.

 

Shrnutí výhod mandlového oleje

Mandlový olej může být zdravým doplňkem vaší stravy. Ačkoli celé mandle vám poskytnou nejvíce živin.

Spíše vyhledávejte nerafinované nebo panenské mandlové oleje. Nerafinovaný olej si zachovává více živin, které jsou prospěšné pro vaši pokožku, vlasy a vaše zdraví.

 

Obsahuje:

  • vitamín E
  • omega-3 mastné kyseliny
  • zdroj hořčíku, fosforu a mědi
  • antioxidanty
  • a spoustu dalších prospěšných látek

 

mandlový olej_Kreslicí plátno 1

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz